Beneficiile cercetării clinice pentru specialiști

De ce să te implici, ca specialist, într-un studiu clinic?

Ani de studiu, de practică, conferințe, simpozioane naționale și internaționale cărora nu le-ai mai ținut șirul, informare continuă, cazuri variate, unice și toate la fel de însemnate, frământări, cercetări, analize și interpretări, atât de importante în procesul decizional pentru terapii care să contribuie la o mai bună calitate a vieții ori chiar să salveze vieți – toate sunt parte din ”rutina” atât de provocatoare a vieții unui specialist în sănătate.

De câte ori acel ”Evrika” a însemnat un nou medicament ori schemă de tratament care să aducă zâmbet și speranță în vindecare, încredere în mai bine? De câte ori ai gândit că evoluția unei boli ar fi fost cu totul alta dacă existau alte opțiuni de terapie și tehnologii medicale? De câte ori ai avut nevoie de un răspuns complet și de opțiuni în care să te poți încrede mai mult pentru detectarea, tratarea și prevenirea bolilor care au intrat în viața pacienților tăi? De câte ori te-ai simțit doar un pion în tot acest sistem?

Alege să joci un rol activ în descoperirea de noi informații medicale, să ai o contribuție relevantă, semnificativă și cu numeroase avantaje pentru tine, pacienții tăi și lumea-ntreagă.

Alege să iei parte la procesul complex de identificare a noi scheme de tratament și/sau tehnologii medicale care:

  • Să reușească să vindece un număr mai mare de pacienți decât soluțiile existente;
  • Să evidențieze o îmbunătățire notabilă sau o gestionare mai bună a manifestării unei afecțiuni decât un alt tratament existent;
  • Să funcționeze semnificativ mai bine decât un placebo;
  • Să performeze față de un tratament similar, având efecte secundare mai puține sau nu atât de severe, prezentând mai multă siguranță, ușurință în administrare, costuri reduse.

Alege să fii parte din schimbare. Există 30,000 de boli identificate în lume și doar pentru 25% dintre ele există un tratament eficient (potrivit Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, www.arpim.ro). Poți aduce o contribuție la dezvoltarea științei și a medicinei prin participarea la un studiu menit să dezvolte noi tratamente sau medicamente, să identifice cauzele unei boli ori patologii, să studieze tendințele, să evalueze rolul geneticii în procesul de prevenție ori evoluție a unei boli, să creeze noi produse biologice și dispozitive medicale.

Alege să fii mai mult decât un specialist în medicină; fii un mentor pentru pacienții tăi, arătându-le cum să facă din sănătate o prioritate. Mai bine informați, pacienții tăi pot avea grijă în mod adecvat de sănătatea lor, nu-i așa? Rezultatele cercetării clinice fac diferența în bine în modul în care vor fi îngrijiți pacienții prin aducerea de noi informații despre diagnosticarea corectă, prevenție, beneficiile și riscurile unui tratament. De altfel, înainte de a ajunge în farmacii și de a fi prescris de un medic pentru ca tu, pacienții tăi, familiile lor sau cei dragi ție să vă faceți bine, medicamentul trece prin etape deosebit de importante, de la descoperire, la studii preclinice, la studii clinice, urmate de evaluarea de către autoritățile de stat și evaluarea siguranței după ce ajunge pe piață. Poți avea o contribuție semnificativă în sistemul medical.

Participarea la un studiu clinic, în calitate de specialist în medicină nu înseamnă în mod exclusiv un act de altruism, îndreptat doar spre cercetarea medicală, cu scopul unic de a ajuta generațiile viitoare. Să nu ne temem să recunoaștem că există și avantaje personale:

  • activitate medicală desfășurată într-un cadru controlat, bine organizat și sigur.
  • mai bună informare și acces precoce la noile tehnologii, dispozitive, tehnici medicale sau medicamente.
  • evoluție profesională; medicii implicați în cercetarea medicală sunt adesea invitați să publice articole despre rezultatele studiului în reviste științifice.
  • decizii de tratament mai inspirate, adecvate, superioare, înțelepte.
  • mai bună reputație, prestigiu pentru tine și instituția implicată în studiul clinic.

Ce pot face studiile clinice pentru evoluția carierei tale, pentru sănătatea pacienților tăi și pentru starea de bine a generațiilor actuale și viitoare? Este o întrebare la al cărui răspuns poți contribui chiar tu. Înscrie-te ca specialist într-un studiu clinic aici.

2019-06-06T13:09:37+00:00