Ce sunt studiile „blind”?2018-12-22T09:57:21+00:00

Ce sunt studiile „blind”?

Studiile „blind” se mai întâlnesc și sub denumirea de studii „mascate”. În studiile „blind”, unui grup de pacienți li se administrează fie un medicament, fie un tratament experimental, pe când un alt grup de control primește fie un tratament standard pentru afecțiunea vizată, fie un placebo (definit ca un medicament „fals” deoarece este inofensiv, denumit și „pastilă de zahăr”), fie niciun tip de tratament.

Există și situații în care studiile clinice sunt „dublu-orb” sau „dublu-mascate”. În acest caz, nici membrii echipei de cercetare din care vei face parte și nici participanții nu știu ce persoane primesc medicamentul supus experimentului și nici ce persoane fac parte din grupul de control. Se preferă această abordare deoarece nu se dorește influențarea rezultatelor și observațiilor nici de către așteptările medicilor, nici de cele ale pacienților.

Măsuri pentru a se evita influențarea rezultatelor

Echipa de cercetare care demarează un studiu clinic ține cont de anumite măsuri pentru a evita influențarea rezultatelor. Aceste măsuri fac referire la deciziile oamenilor sau la factori care nu au neapărat legătură cu protocolul stabilit, dar care pot afecta concluziile studiului.

Te invităm să afli mai multe despre ce înseamnă grupurile de comparație și randomizarea în studiile clinice.