5 motive pentru a participa la un studiu clinic

Beneficiile studiilor clinice

Știi cum ajung pe piață medicamentele care ne pot salva viața? Prin studiile clinice, cheia inovației în medicină. Dacă te gândeai că cercetarea este un turn de fildeș din vârful căruia doar oamenii de știință se pot bucura de orizonturile cunoașterii și dezvoltării, acest articol îți va schimba percepția și te va invita să fii parte din procesul evoluției medicale.

Și tu poți juca un rol activ în descoperirea de noi informații medicale, iar contribuția ta va fi una relevantă, semnificativă și cu numeroase avantaje pentru tine. Iată-le pe cele mai importante:

1. Sănătatea ta, o prioritate

Înscrierea și participarea la un studiu clinic te ajută să joci un rol activ în propria bunăstare; vei fi motivat, prin structura studiului, prin procedurile cercetării, să te organizezi mai bine și să faci din sănătate o prioritate.

În plus, întrebările tale de pe parcurs își vor găsi mereu un răspuns la personalul medical implicat în studiu, care-ți va oferi tot suportul.

2. Tratament și proceduri medicale gratuite

Atunci când anumite terapii nu mai fac față bolii ori când efectele adverse ale medicamentației îți diminuează calitatea vieții, un nou tratament poate fi soluția pentru tine. Dacă acesta nu s-a descoperit ori nu este încă pe piață, o decizie poate face diferența. Așa că alege să iei parte la progresul medicinei, fii martor și participant la această evoluție și intră într-un studiu clinic.

Este foarte important să știi că participarea nu implică niciun cost pentru tine, după cum toate consultațiile, investigațiile, procedurile medicale și tratamentele din cadrul unui studiu clinic sunt gratuite, pe toată durata acestuia, sub atenta supraveghere și cu suportul complet al personalului medical.

3. Asigurare medicală

Conform protocolului desfășurării studiilor clinice, Sponsorul este obligat să încheie o asigurare medicală specială, obligatorie, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul în domeniul sănătății participant la proiect. De altfel, Comisia Națională de Etică (CNBMDM) nu aprobă niciun studiu clinic în România dacă această asigurare nu este încheiată, înainte de începerea studiului clinic.

4. Rol activ în progresul medicinei

Există 30,000 de boli identificate în lume și doar pentru 25% dintre ele există un tratament eficient (potrivit Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, www.arpim.ro). Tocmai această disonanță numerică face imperativă nevoia de evoluție în medicină. Desigur, această evoluție este una notabilă, iar istoria ne-o confirmă.

Alege să aduci o contribuție la dezvoltarea științei și a medicinei prin participarea la un studiu menit să dezvolte noi tratamente sau medicamente, să identifice cauzele unei boli ori patologii, să studieze tendințele, să evalueze rolul geneticii în procesul de prevenție ori evoluție a unei boli, să creeze noi medicamente, produse biologice și dispozitive medicale.

Participarea ta contribuie la descoperirea de noi informații medicale. Mai bine informat, poți avea grijă în mod adecvat de sănătatea ta, nu-i așa?

Rezultatele cercetării clinice fac diferența în bine în modul în care vor fi îngrijiți pacienții prin aducerea de noi informații despre diagnosticarea corectă, prevenție și beneficiile și riscurile unui tratament. De altfel, înainte de a ajunge în farmacii și de a fi prescris de un medic pentru ca tu sau cei dragi ție să vă faceți bine, medicamentul trece prin etape deosebit de importante, de la descoperire, la studii preclinice, la studii clinice, urmate de evaluarea de către autoritățile de stat și evaluarea siguranței după ce ajunge pe piață.

5. Contribuția ta în evoluția medicine: gratuită, voluntară, consimțită

Înscrierea pentru participarea la un studiu clinic este de bunăvoie, implică posibilitatea de a te retrage oricând dorești, fără a plăti nicio despăgubire. Iei parte la o cercetare clinică doar ca urmare a unei etape foarte importante: semnarea consimțământul pentru studiile clinice. Este esențial atât pentru tine, cât și pentru echipa coordonatoare a studiului clinic, ca tu să-ți înțelegi rolul de pacient și ”subiect al cercetării”. În acest stadiu, vei fi informat complet și corect cu privire la riscurile, beneficiile, procedurile și alternativele studiului în cauză, vei primi explicații pentru toate nelămuririle, vei beneficia de suficient timp de discuție cu familia, prietenii și medicul de familie despre protocolul  de cercetare și despre confirmarea ori infirmarea participării la studiu.

Rolul tău activ în progresul medicinei este jucat într-un cadru controlat și sigur, în cadrul căruia datele tale personale sunt protejate. Informațiile tale personale și medicale, în calitate de participant într-un studiu clinic, pot fi văzute și analizate doar de către personalul specializat din centrul medical în care se desfășoară studiul și de către autoritățile de stat care controlează și aprobă aceste proiecte clinice, doar în scopul cercetării. Este important să știi că rezultatele unui studiu sunt prezentate fără comunica vreodată numele pacienților ori datele de identificare personală (Nume, CNP șamd.). Studiile clinice nu implică niciun risc financiar pentru tine, ca pacient.

Ce pot face studiile clinice pentru sănătatea ta? Este o întrebare la al cărui răspuns poți contribui chiar tu. Înscrie-te și tu într-un studiu clinic aici.

2019-05-11T19:46:08+00:00